På bild: nuvarande VD Joacim Hammarstrand

Omorganisering och ISO-certifiering för Industrikyla

Industrikyla är ett företag inom industriell kylteknik med lång erfarenhet av att jobba med industriella kyl- och frysanläggningar samt större värmepumpsanläggningar med ammoniak som köldmedium. Huvudkontoret finns i Skara med en filial i Göteborg. De utför uppdrag i hela Sverige och även utomlands. Jag blev kontaktad av dem för att hjälpa till att styra upp företagets organisation och i samband med det färdigställa den påbörjade certifieringsprocessen av FR2000.

Thomas Lejon var med och startade upp Industrikyla 2016. Då växte de väldigt snabbt på kort tid, anställde många och fick en del stora uppdrag. Thomas, dåvarande VD, hade under 2019 påbörjat arbetet med ISO-certifiering av FR2000 tillsammans med Maria Lindström, konsult inom kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Tanken var att få en bättre struktur i företaget och kunna få in nya affärer med krav på certifiering, men arbetet lades på is då det inte fanns tillräckligt med tid.

Vi började vårt samarbete gällande omorganisering året efter för att försöka få ordning på en spretig organisation och såg ISO-certifieringen som en naturlig del av det arbetet. Vi jobbade med frågeställningen hur organisationen skulle se ut och hur det skulle styras upp och insåg att om vi fick ordning på certifieringen skulle vi även få ordning på företaget.

”Svante kontaktade mig och föreslog att vi skulle ta upp arbetet certifieringen”, säger Maria. ”Jag hjälpte till att slutföra det och guidade Svante i vad standarden krävde, så jobbade Svante tillsammans med Thomas i hur det skulle passa bäst hos dem.”

”Vi hade många avstämningar under arbetets gång. Svante gjorde mycket av det tunga grovarbetet med certifieringen av FR-2000” säger Thomas. ”Han gjorde det otroligt bra och vi fick mycket beröm när vi lyckats ro allt i hamn. Svante är driven och väldigt kompetent, lätt att jobba med och har en stor förståelse eftersom han har erfarenhet av tidigare uppdrag på liknande företag. Han har många idéer, är noggrann i det han gör och beskriver komplicerade saker på ett pedagogiskt och enkelt sätt. Han har verkligen gjort avtryck och jag tar med mig mycket från vårt samarbete även framöver.”

”Svante är väldigt målmedveten och ser till att saker händer”, säger Maria. ”Han är pragmatisk och motiverande och har ett öga för hur han kan hjälpa företagen på bästa sätt.”

Sedan en tid tillbaka är Joacim Hammarstrand VD för Industrikyla och driver företaget mot nya mål och utmaningar.

Om Kvalitets-certifiering FR2000
FR2000 är en kravstandard för ledningssystem med fokus på kvalitet, miljö och arbetsmiljö. Standarden utgår från principerna i ISO-standarderna 9001, 14001 och ISO 45001 och innehåller krav på bland annat policy, konstruktion, avvikelsehantering och förbättringar samt ledningens genomgång. Ett erhållet FR2000 certifikat är ett bevis på att det finns struktur, kontroll och systematik gällande ett företages arbete med kvalitet, miljö och arbetsmiljö.